åter till första sidan
 

NOSEWORKERS
för effektivt viltspårarbete i teori och praktik
 


NOSEWORKERS arbetar med praktisk eftersöksjakt och med viltspårning av trafikskadat framför allt klövvilt. Vi ingår bland annat i Nationella Viltolycksrådets eftersökspool som organiseras av polisen för arbete med sök efter viltolyckor, och vi gör en bra bit över ett drygt hundra trafikeftersök per år.

Vi driver också kursverksamhet mot viltspårs- och eftersöksträning tillsammans med spårläggning för träning samt olika former av efteösksutbildningar. Kurserna kan också anpassas efter individuella önskemål, exempelvis spårläggning eller olika former av hundarbete med hjälp av GPS-stöd.


I samarbete med bland andra Övre Norrlands Taxklubb,
ÖNTK, och Västerbottens Älghundklubb, VBÄK, håller vi viltspårsprov i både anlags- och öppen klass här i Umeå

NOSEWORKERS
"personal" består av för närvarande den välmeriterade och erfarna spårhunden Assa som står för erfarenhet och kunskap samt Sota som fortfarande är lite för oerfaren för riktigt arbete på allvar. Sota har arbetat bra på träning och har gjort några enklare skarpa sök med bra resultat, så hon kommer att bli en duktig efterträdare till Assa när det är dags.

De senaste veteranerna Toots, Pussel, Pepsi sköter eftersöken i hundhimlen tillsammans med alla sina tidigare kollegor från vår flock, samt Stella och Zelda som inte är med oss längre.

Här är några exempel från vardagsarbetet:
rådjur landsväg, rådjur i stan, älg landsväg, arbete i mörker.